beUnited Blog Is het dragen van mondkapjes aan te raden

Is het dragen van mondkapjes aan te raden?

Afgelopen weekend wilde ik op zaterdag even snel boodschappen doen voor het weekend. Op de fiets reed ik naar het winkelcentrum, stalde mijn fiets en liep de Jumbo in. Tot mijn grote verbazing zag ik daar zo’n 75% van de mensen met een mondkapje lopen. Degene – waaronder ik – zonder een mondkapje, waren duidelijk in de minderheid.

Niet verplicht

Ik was verbaasd, want de overheid heeft dit niet verplicht gesteld. Sterker nog, ze hebben zelfs meerdere keren gezegd dat het niet zoveel zin heeft en het zeker niet wetenschappelijk onderbouwd is. Dat het eigenlijk alleen een psychologisch effect heeft. En dat terwijl het voor de drager helemaal niet zo gezond is. Waarom wordt het dan toch gedaan?

Groepsdruk

Als eerste is een belangrijk aspect, de groepsdruk. Het is een heel menselijk gevoel dat je niet buiten de groep wilt vallen of afwijkend wilt zijn. Voor veel mensen is dat aanleiding genoeg om mee te doen aan deze “rage”. De groepsdruk is niet alleen in je omgeving groot maar bijvoorbeeld ook op social media. Als je namelijk een afwijkende mening durft te hebben op gebied van Covid-19, dan word je al snel geframed en geshamed. Dat voelt niet fijn, dus ben je eerder geneigd om je mening aan te passen en te laten zien: “Kijk, ik hoor er ook bij hoor!” Zonder je echt te realiseren wat je doet. Want: “Ach, wat kan zo’n mondkapje nou voor een kwaad. Als je daar toch een ander een plezier mee doet…“

Het tweede aspect is het feit dat de meeste mensen van nature goed wil doen en we willen al zeker niet verantwoordelijk zijn voor de ziekte van een ander. Dat dit niet kan – als je zelf niet ziek bent – dat is blijkbaar niet van belang. De uitstraling dat we ons steentje bijdragen, is belangrijker. “En ach, het is toch een kleine moeite?“

Klopt. Het is een kleine moeite om zo’n mondkapje op te zetten, maar dat is nog iets anders dan of het ook daadwerkelijk bijdraagt aan het vergroten van de volksgezondheid of verkleinen van de kans op besmetting. En dan is het antwoord helaas “nee”. Op beide stellingen trouwens. Want met het dragen van een mondkapje verklein je niet de kans dat de ander wordt besmet, maar je vergroot wel de kans dat je met het langdurig dragen van een mondkapje de kans om zelf ziek te worden, vergroot. Ik ga dat even uitleggen.

Aerosols

Je hebt de afgelopen maanden ongetwijfeld de term “aerosols” voorbij horen komen. Tot een half jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord, maar inmiddels is het waarschijnlijk het meest gebruikte woord als het over Covid-19 gaat. Mocht de hele discussie langs je heen zijn gegaan, aerosols zijn microscopische kleine deeltjes van het virus, die in de lucht zweven en die wij inademen. In de buitenlucht is dit amper aan de orde, maar in (slecht geventileerde) binnenruimtes zweven deze druppeltjes in de lucht. Die druppeltje zijn echter zo minuscuul klein dat ze makkelijk door jou (niet medische) mondkapje doordringen. Je ademt ze dus nog steeds in, dus ook als je een mondkapje draagt. Dat betekent dat een mondkapje jou niet beschermd om ziek te worden en andersom dus ook niet.

Chirurgen en mondkapjes

Dan verwijs je wellicht nu naar de medische mondkapjes, want waarom dragen chirurgen deze als ze niet zouden werken? Goede vraag en logische redenering, maar…chirurgen dragen deze mondkapjes om te voorkomen dat ademhalingsdruppels van de chirurg het operatiegebied en het blootliggende interne weefsel van hun chirurgische patiënten verontreinigen. En niet ter bescherming van virale overdracht, zoals dit het geval is bij Covid-19.

Ik citeer Dr. Jim Meehan, chirug: “De CoVID-19-pandemie gaat over virale overdracht. Chirurgische en stoffen maskers doen niets om de overdracht van virussen te voorkomen. We moeten nu allemaal beseffen dat het nooit is aangetoond dat gezichtsmaskers virale overdracht voorkomen of beschermen. Dat is precies waarom ze nooit zijn aanbevolen voor gebruik tijdens de uitbraak van seizoensgriep, epidemieën of eerdere pandemieën.” Bron

En eigenlijk wordt dit door de overheid ons ook verteld. Volgens Jaap van Dissel is het noodzakelijk dat 200.000 mensen, 14 dagen lang een mondkapje moeten dragen om mogelijk één besmetting te voorkomen. Ik herhaal “mogelijk” en dan gaat het ook nog maar slechts om één besmetting en wat ook nog niet wil zeggen dat je daadwerkelijk ziek wordt. En zelfs voor deze stelling is géén wetenschappelijke onderbouwing. Het is puur een aanname.

Ziek worden van mondkapjes

Het dragen van gezichtsmaskers voor langere periode is echter niet ongevaarlijk. Het inademen van zuurstof wordt namelijk beperkt en de hoeveelheid CO2 wordt juist vergroot. Het dragen van mondkapjes is ongezond, het leidt tot stress, frustreert non-verbale communicatie en kan leiden tot ongewenste psychische effecten op de lange termijn. Nu veel mensen regelmatig gezichtsmaskers hebben gedragen, zeggen een aantal mensen dat het dragen van een masker ervoor zorgt dat ze zich flauw voelen en licht in het hoofd.

In dit artikel worden diverse onderzoeken besproken en op gevaar gewezen. Er valt onder andere te lezen: Wanneer een persoon is geïnfecteerd met een respiratoir virus, zullen ze bij elke ademhaling een deel van het virus verdrijven. Als ze een masker dragen, vooral een N95-masker of een ander nauwsluitend masker, zullen ze de virussen constant opnieuw inademen, waardoor de concentratie van het virus in de longen en de neusholtes toeneemt. Je snapt dat dit je gezondheid niet ten goede komt, maar er is meer.

Bacteriën en schimmels

Het uitademen zorgt ervoor dat zich bacteriën en schimmels ophopen in de stoffen mondkapjes, waar we steeds opnieuw door moeten inademen. Dat klinkt niet alleen ongezond, dat is het ook. En ook nu hoor ik je de vraag alweer stellen over het dragen van mondkapjes door chirurgen. Zij vallen toch ook niet om tijdens het opereren. Nee, gelukkig niet. Maar dan ga ik toch weer even dr. Jim Meehan citeren:

“In tegenstelling tot het publiek dat maskers draagt ​​in de gemeenschap, werken chirurgen in steriele chirurgische ruimten die zijn uitgerust met zware luchtuitwisselingssystemen die een positieve druk handhaven, de kamerlucht op een zeer hoog niveau uitwisselen en filteren en het zuurstofgehalte van de kamerlucht verhogen. Deze omstandigheden beperken de negatieve effecten van maskers op de chirurg en het personeel in de operatiekamer. En toch, ondanks deze extreme klimaatcondities, tonen klinische onderzoeken de negatieve effecten (verlaging van de arteriële zuurstof en kooldioxide-herademhaling) van chirurgische maskers op de fysiologie en prestaties van de chirurg aan.

Daarbij dragen ze het masker voor korte tijd en vervangen het bij de eerste tekenen van overmatige vochtophoping, waarvan ze weten dat het de effectiviteit van het masker vermindert en de negatieve effecten vergroot. Chirurgen hergebruiken chirurgische maskers nooit en ze dragen ook nooit stoffen maskers.”Bron

Politiek lobbyen

Zelfs de WHO gaf tegenover BBC toe dat haar update van het maskerbeleid van juni 2020 niet te wijten was aan nieuw bewijs, maar aan politiek lobbyen. Dit lijkt in de praktijk ook duidelijk tot uiting te komen. Veel staten en landen die in het voorjaar verplichte gezichtsmaskers in het openbaar vervoer en in winkels introduceerden , zoals Hawaï , Californië , Argentinië , Spanje , Frankrijk , Japan en Israël , zagen vanaf juli een sterke toename van het aantal infecties, wat wijst op een lage effectiviteit van het maskerbeleid. Oostenrijkse wetenschappers ontdekten dat de invoering, intrekking en herintroductie van een mandaat voor gezichtsmaskers in Oostenrijk geen invloed had op het besmettingspercentage van het coronavirus. Bron

Kinderen en mondkapjes

Het is dus eigenlijk niet wenselijk dat we massaal deze kapjes gaan dragen en onze kinderen dit soms ook op leggen. De negatieve gevolgen voor de kids wegen absoluut niet op tegen de “mogelijke” bescherming. Nieuwe studie van de universiteit van Leipzig toont aan hoe schadelijk de maatregelen zijn voor kinderen en welke invloed een lockdown heeft op hun psychische gezondheid.

Lees ook de openbrief van artsen aan gezondheidsprofessionals

Meerderheid ouders wil geen strengere coronamaatregelen op school

Een ruime meerderheid van de ouders (75%) is geen voorstander van strengere coronamaatregelen op school. Ouders vinden met name het verplichten van een mondkapje (77%) en het opnemen van de temperatuur van kinderen (76%) geen wenselijke maatregel. Ook zien ze weinig in het houden van 1,5 meter afstand of het halveren van de klassen. Er is wel een verschil tussen de basisschool en de middelbare school. Ouders met kinderen op de middelbare school pleiten iets vaker voor strengere maatregelen dan ouders met kinderen op de basisschool.

Mondkapjes
Bron

Sommige scholen gaan “los”

Bij scholen lijkt het nogal een willekeur geworden aan maatregelen. Ons bereiken allerlei geluiden. De ene school verplicht een kind (onder de 13) tot een test, de ander wil alle medische documenten van een kind met een snotneus krijgen, en er zijn ook scholen die een mondkapje verplicht stellen. De school SG Gerrit Rietveld in Purmerend gaat wel heel ver in het beleid. Zij belonen kinderen met muntjes voor het dragen van een mondkapje. Kinderen kunnen met die muntjes schoolbenodigdheden kopen of een “uitslaapkaart”. Hoe kun je dit verzinnen en hoe kun je als school kinderen belonen om iets te doen wat aantoonbaar niet gezond voor ze is!

Op grond waarvan? Dit nog naast het feit dat je hiermee kinderen en ouders tegen elkaar uitspeelt, want wanneer je als ouder afwijzend staat – om heel goed moverende redenen – tot het dragen van een mondkapje, dan kom je door dit soort maatregelen in conflict met je zoon of dochter. Want die wil best ook zo’n uitslaapkaart! Welke pre-puber wil dat nou niet? Realiseer je echter goed, dat jij als ouder altijd verantwoordelijk blijft voor de gezondheid van je zoon of dochter.

Blijf altijd zelf nadenken en onderzoeken

Natuurlijk moet je vooral blijven doen wat voor jou goed voelt. Als het dragen van een mondkapje jou het gevoel van veiligheid geeft, dan geeft je dat ook een stukje rust. Het is echter wel belangrijk dat je je realiseert dat het hier gaat om een gevoel van schijnveiligheid en dat het dragen van een mondkapje je niet beschermt tegen allerlei ziektes. Integendeel. Bij foutief gebruik van een mondkapje kunnen ze je juist ziek maken.

Ik ben geen wetenschapper of arts, ik ben slechts een moeder van een puber die ik zo gezond mogelijk wil opvoeden. Daarom probeer ik zo logisch mogelijk na te denken en laat ik me vanuit diverse professionele invalshoeken informeren. Als er namelijk een geringe kans is dat het dragen van een gezichtsmasker schade aan ons en onze kinderen kan aanbrengen, waarom zouden we dit risico dan willen nemen? Vooral omdat het wel helder is dat er géén wetenschappelijke onderbouwing bestaat voor het nut hiervan…

Achtergrond informatie

Wil je meer weten over de werking van mondkapjes of misschien wil je wel een voorbeeldbrief voor de school van je zoon of dochter? Dan heb ik hier nog een paar interessante links voor je.

Brief naar school
Waar is de wetenschappelijke onderbouwing?
Effectiviteit van chirurgische en katoenen maskers bij het blokkeren van SARS-CoV-2

Bron artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Redactie beUnited
De redactie van beUnited (re)post actueel Ondernemersnieuws op de nieuwspagina van beUnited, het krachtigste zakelijke netwerk van, vóór en dóór MKB ondernemers, directeuren en managers in Nederland.

Geef een reactie