STAP-subsidie leidt tot faillissementen bij kleine opleidingsbedrijven

STAP-subsidie leidt tot faillissementen bij kleine opleidingsbedrijven

De STAP-subsidie benadeelt zzp’ers en kleine ondernemers en werkt concurrentievervalsing in de hand met faillissementen tot gevolg. Door het selectief verdelen van miljarden steun werkt de regering concurrentievervalsing in de hand. Met als gevolg het faillissement van honderdduizenden zelfstandige ondernemers.

Sinds het begin van de coronacrisis kiezen de regering en de Tweede Kamer ervoor om selectief grote bedragen aan financiële steun aan bepaalde groepen ondernemingen te verstrekken en aan anderen niet. Datzelfde zagen we opnieuw gebeuren tijdens Prinsjesdag.

De algemene trend sinds het begin van de coronacrisis is dat er vooral veel overheidsgeld gaat naar grote bedrijven, naar grootgebruikers en naar grootvervuilers. Daarnaast wordt er echter niet of nauwelijks financiële steun verleend aan de 1,5 miljoen zzp’ers en de 500.000 andere MKB-bedrijven. Die hebben vaak minder medewerkers in dienst en/of zijn eenpitters.

Selectief toekennen van STAP

Het gevolg is duidelijk, zoals bijvoorbeeld Irene de Haan van de Volkskrant ‘ontdekte’. Zij richtte het vizier op de gevolgen van het selectief toekennen van STAP-subsidies voor opleidingen van vooral grote opleidingsinstituten en andere gecertificeerde oude normaal-opleidingen.

Dat zit zo: de grote opleidingsinstituten hebben samen met oude normaal-certificeringsbureaus en DUO in Groningen bepaald voor welke opleidingen je als cursist die 1000 euro subsidie kunt gebruiken.

Het resultaat daarvan is: vooral voor oude normaalopleidingen van de grote opleidingsinstituten. Opleidingen die vaak trouwens a) heel duur zijn en b) vaak niet meer relevant zijn in crisistijd omdat er bijvoorbeeld al veel mensen met zo’n diploma of certificaat zijn. En je kunt deze 1000 euro zelfs krijgen voor gecertificeerde ‘leuke dingen’-cursussen.

De opleidingen van kleine opleidingsinstituten en zelfstandige opleiders duren vaak veel korter dan die van de grote gevestigde opleiders, en zijn ook nog eens goedkoper. Bovendien leveren ze vaak maatwerk op basis van losse klussen. Maar als je die als cursist wilt volgen, kun je geen 1000 euro STAP-subsidie krijgen omdat de opleiding ‘niet gecertificeerd is’. Nou ben ik bijvoorbeeld gecertificeerd docent CRKBO en heb ik mijn eerstegraadslesbevoegdheid Geschiedenis en economie. Maar dat telt niet volgens de experts. Dat vind ik niet erg, want ik leer (aankomende) ondernemers liever iets waar ze wel snel wat aan hebben in deze crisis. Maar dit terzijde.

Concurrentievervalsing en faillissementen

Het resultaat van deze overheidssteun is dat veel kleinere opleiders, docenten, trainers en coaches klanten mislopen en dus inkomsten verliezen. Waardoor ze nog meer in financiële problemen komen. Nu kregen veel zelfstandige ondernemers in onder andere die takken van sport al vaak niet of nauwelijks financiële steun in de vorm van Tozo-1 of 2 (ik heb zelf bijvoorbeeld 400 euro aan steun gekregen…) en nu sponsoren de regering en de Tweede Kamer ook nog eens hun grote concurrenten… uit de algemene middelen. Mede op advies van de oude normaal-topeconomen.

Dit is jammer genoeg slechts één voorbeeld uit vele, dat laat zien hoe overheidsingrijpen in crisistijd leidt tot concurrentievervalsing en faillissementen van middelgrote en kleine zelfstandige ondernemingen in het MKB.

Belangenorganisatie van, vóór en dóór zelfstandig mkb-ondernemers

beUnited behartigt de belangen van zelfstandig mkb- & zzp ondernemers in Nederland. Samen zijn wij sterk en kunnen wij Nederland transformeren naar een samenleving waarin zelfstandig ondernemers respect en medewerking verdienen. Zorg samen met ons dat de stem van zelfstandig ondernemers gehoord zal worden en sluit je bij ons aan als:

beUnited organiseert, sinds 2011, meer dan 400 BitterBallenBorrels per jaar en biedt zelfstandig MKB ondernemers de mogelijkheid om te verbinden, verenigen, netwerken, contacten op te doen, elkaar te ondersteunen, informatie te vergaren en content te bieden. 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Pancras Pouw

(groot)vader, ondernemer, visionair, inspirator, vrijdenker, levenskunstenaar, verbinder, golfer

Een ervaren visionaire bestuurder/directeur die weet wat het is om (eind) verantwoordelijk te zijn voor een organisatie en gewend is om de strategie te bepalen en deze operationeel weet te vertalen naar doelen. Beschikt over een buitengewoon groot (social) netwerk en is zeer succesvol gebleken bij het uitrollen van "new business".

Een daadkrachtige persoonlijkheid, out of the box denker die de lijnen helder edoch daadkrachtig uitzet en daarbij vertrouwt op c.q. gebruik maakt van de kwaliteiten van het team en de organisatie.

Een echte stimulator met een heldere open leiderschapsstijl met een bewezen strategisch, financieel/bedrijfseconomisch en organisatorisch inzicht. En in de vervulde rollen/opdrachten verantwoordelijk geweest voor het initiëren van beleid en leiding geven aan de uitvoering, aan reorganisaties en het bedenken, opzetten en uitrollen van nieuwe organisatie(onderdelen), concepten, producten, diensten en marketingactiviteiten.

Geef een reactie